Salí de Cambrils

Salí de Cambrils

Història i Evolució

Història i Evolució

Funcionament

Funcionament

Salí de Cambrils

Planifica la teva escapada

Aquest complex està constituït per dos paratges paral·lels al riu Fred, un dels afluents del Segre,  que estan separats entre si per uns 400 m i amb un desnivell proper als 50 m. El paratge superior és anomenat El Salí, i conegut tambè com la Font Salada, ja que en aquesta part alta brolla la font.
El punt inferior s’anomena Les Cabanetes, i tots dos es comuniquen per un sender paral·lel també al mateix riu. Al costat d’ell, es mantenen avui restaurats els antics canals de fusta que transporten l’aigua salada fins a Les Cabanetes.
En l’entorn proper trobem els bancals amb les eres d’evaporació, que són sempre l’element més característic i cridaner de totes les salines: les terrasses on l’aigua deixa pas a les petites muntanyes de sal, fruit de tot aquest esforç humà per aprofitar els recursos naturals.

 

El centre humà neuràlgic

D'altra banda, el centre pràctic d'aquesta explotació es troba al Salí, doncs aquí hi ha l'edifici que feia les vegades d'oficina, magatzem i residència del responsable del conjunt. Avui dia està dividit en dues
 vivendes: la Casa Nova i la Casa Vella.

La casa nova

La casa nova

Oficina, magatzem i residència

Oficina, magatzem i residència

La casa vella

La casa vella

Font de la Bassa del Molí

En l'actualitat únicament existeix la font de la Bassa del Molí , és la que baixa cap a Les Cabanetes amb el cabal que dóna sentit al complex. La seva fisonomia sobreviu al pas dels anys i ens mostra el seu aspecte històric.

La Font de Cal Corder

D'altra banda, la font de Cal Corder, amb caràcter de mina i ja desapareguda, ha deixat únicament algunes filtracions amb el pas dels anys, que són la pista de la seva existència anterior. Hi va haver altres fonts, com relaten els testimonis importants del lloc com el Pep del Salí o el Joan Llarg. Totes elles estaven sobre el nivell d'aquestes dues, però avui no queda ni rastre d'elles.

Les eres

La superfície de les seves terrasses és d'uns
 5.100 m², repartits entre els 1.800 m² del sector del Salí i els 3.300 m² de les Cabanetes. La seva disposició és en dues zones differents , a causa de les divergències topogràfiques i cronològiques, ja que Les Cabanetes és de construcció més recent. Al Salí hi ha un gran bancal dividit en eres irregulars, que tracta d'aprofitar en la mesura del possible les sinuositats del terreny.

Superfície

Superfície

Terrasses

Terrasses

Salí

Salí

Les Cabanetes

A Les Cabanetes, no obstant, trobem 
fins a sis bancals escalonats per fer
 front a l'enorme desnivell del terreny. Les seves eres tenen una longitud i amplada irregulars, i se separen per grans murs de pedra de fins a 5 m. d'altura. Tots dos espais estan recorreguts per una sèrie de canals que distribueixen l'aigua salada i desguassen l'aigua de pluja. Aquesta xarxa de regalims es regula a través de tancaments, a voluntat del responsable del recinte.

Les Eres

Els sòls d'aquestes són de rajoles
 d'argila, fabricades en un forn existent en el
 mateix complex per a aquest propòsit. La capacitat càustica de la sal feia necessària una fabricació molt dedicada d'aquestes peces, que havien d'estar ben cuites per no fer-se malbé per la corrosió. Per això mateix, les rajoles s'unien entre si amb argila pastada i no amb ciment, evitant que l'enrajolat es bufés.